22 березня – день Великомучеників Севастійських, день Сорока мучеників, Сорок
Святих або день усіх Святих, у народі «Сороки». Тому саме цього дня в історико-краєзнавчому музеї для учнів Диканського навчально-виховного комплексу ім. М.В.Гоголя був проведений тематичний урок з народознавства "Посуд українців".
Ведуча - науковий співробітник музею Наталія Дзюба запросила присутніх на гостину у давню українську хату та познайомила з найпоширенішим посудом та стравами, які наші пращури готували та виготовляли. Вона ж розповіла про гончарне мистецтво та підготувала уривки відео про щорічний Національний фестиваль гончарства “Здвиг”, що проходить в с-щі Опішне, "куманець" - оригінальний різновид
українського традиційного посуду та найголовнішу українську страву - борщ.
І так як на Сорок святих за традицією, кожна господиня мала пекти пироги, пампушки чи інше печиво, то на завершення уроку, всіх присутніх почастували печеними пирогами та смачним узваром.
Немає коментарів:
Дописати коментар