Славні люди землі диканської

 28 листопада 2014 року працівниками Диканського історико-краєзнавчого музею ім. Д.М.Гармаша було проведено зустріч із трудівниками Диканщини, які в 70-80-і рр. ХХ ст. працювали в сільськогосподарських і промислових підприємствах краю. Зустріч розпочалася в приміщенні музею, де гостям була запропонована коротка оглядова екскурсія по експозиції музею, під час якої акцентувалася увага на нові зміни і доповнення, які були зроблені в експозиції музею протягом останнього року.
  В залі історії другої половини ХХ ст. була представлена нова експозиція, що розповідає про розвиток економіки диканського краю в 70-80-і рр. В експозиції розповідається про роботу Диканського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів, району електричних мереж, районної друкарні і чотирьох будівельних організацій.

 В цій же вітрині розповідається і про роботу Диканської дільниці міськмолокозаводу, Диканської сорто-випробувальної дільниці, заводу продтоварів "Промінь", промкомбінату "Райдуга", та райспоживспілки, зокрема райунівермагу "Диканька". Акцентується увага на передовиках виробництва та працівниках, нагороджених орденами та медалями.

 Наступна вітрина розповідає про розвиток сільського господарства краю в цей же період. Одним із найпотужніших підприємств того часу було районне об'єднання "Сільгосптехніка", машинний парк якого складав більше ніж 200 одиниць техніки, кількість працюючих на підприємстві було більше ніж 150 осіб. Не менш потужним було і районне об'єднання "Сільгоспхімія", головним завданням якого було забезпечення сільськогосподарських підприємств хімічними засобами захисту рослин від шкідників і хвороб. 
 Також розповідається про роботу комплексних виробників сільськогосподарської продукції - колгоспів і радгоспів району, зокрема про колгосп ім. Леніна в Диканьці,  про колгосп ім. Кірова в Водяній Балці, про колгосп ім. Куйбишева у Великих Будищах, про радгосп "Стасівський".
 Потім гості перейшли до картинної галереї, де у літературно-мистецькій вітальні ім. Башкирцевої, де їх уже чекали гоголівські герої з вітаннями і варениками.

 Зустріч була проведена у формі товариської бесіди. Ведуча зустрічі директор музею Н.В.Крюченко запрошувала гостей ділитися спогадами і розповідати про роботу тих підприємств, на яких вони працювали. Г.В.Павлюк, тодішній начальник районного управління сільського господарства поділився спогадами про загальну економічну ситуацію в краї, назвав багато імен керівників підприємств, з якими йому доводилося працювати. Перепелиця М.Р., головний інженер районного об'єднання "Сільгосптехніка" розповів про специфіку роботи підприємства, його технічну оснащеність та головні напрямки роботи. Л.Я.Ярош, керівник міжрайонної сортодільниці нагадала присутнім про основні сільськогосподарські культури, які районувалися тоді в краї та про людей, які працювали в цій організації. Про трудівників колгоспу ім. Леніна з теплотою розповідала керівник профспілкової організації Мороз Н.М.

 Про роботу будівельних організацій краю розповідали Тімченко В.Ю. - начальник райплану, Федін М.П. -  начальник будівельного управління №5, Деримарко А.О. - головний інженер "Райшляхдільниці". 

 Своїми спогадами про будівництво газопроводу у Польщі та Болгарії поділився начальник компресорного цеху управління магістральних газопроводів Мовчан В.В.
 Про роботу підприємств харчової промисловості розповідали головний технолог заводу продтоварів "Промінь" Дейнека О.Ю., головний технолог хлібзаводу Шоха Н.А. та начальник цеху молокозаводу Сотник В.М.  

 Своїми спогадами також поділилися працівники сфери обслуговування: працівник побуткомбінату з багаторічним досвідом Русина М.О. та заступник начальника райспоживспілки Липенко А.Т.
  Підсумував невимушену розмову Перехрест М.В. - голова районної ради депутатів трудящих, який займав цю посаду близько 20 років.
 Виступи гостей змінювали номери художньої самодіяльності, підготовлені працівниками районного Будинку культури. 

 Завершила зустріч ведуча Н.В.Крюченко, яка вручила самодіяльному художнику і пошуковцю Журову В.П. грамоту за активну пошукову і дослідницьку роботу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...