Нова експозиція "Будянський фаянс"

 10 грудня 2014 року в картинній галереї ім. М.К.Башкирцевої відбулося відкриття нової експозиції виробів майстрів Будянського фаянсового заводу. Ці експонати потрапили до музейної колекції в середині 80-х років від Бориса Петровича П'яниди, в той час художника заводу, уродженця с.Дячкове Диканського району. Крім своїх робіт він передав роботи художників Вакула Р.С., Кломбицької Г.І., Ніколаєва М.Б., Чернової Г.Д.
П'янида Б.П. Набори "Святковий", "Троянди".
Вакула Р.С. Блюдо ювілейне.
Чернова Г.Д.  "Гуляка".
  Будянський фаянсовий завод - найбільше підприємство фарфорово-фаянсової промисловості України. Засновано його у 1887 році видатним промисловцем М.С.Кузнєцовим, який володів багатьма фарфоровими заводами Російської імперії. Слід особливо відзначити, що майже вся продукція заводу відрізняється високою технічною якістю.
  В 1970-80-х роках Будянський фаянсовий завод став найбільшим в Україні, він випускав 34% всього обсягу фаянсу, що виготовлявся тоді в СРСР. Завод з успіхом експонував свою продукцію на міжнародних художніх і промислових виставках і ярмарках, був активним експортером фаянсу.
  Будянський фаянс у ці роки набув неповторного вигляду холодною кольоровою гамою розписів, м'якими тональними співвідношеннями. Ця кольорова палітра стала улюбленою для будянських художників завдяки розвинутій технології розпису підглазурними фарбами і солями металів.
  Для присутніх на відкритті нової експозиції сучасня майстриня Диканьки Кикоть Ірина провела майстер-клас з нової техніки - декупажу. Крім цього гостям була запропонована виставка-продаж творів в техніці декупажу майстринь Кикоть І. і Купка С. 
  І дорослі, і діти зацікавлено спостерігали за оформленням модних сьогодні атрибутів інтер'єру в техніці декупажу.





Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...