100 років дубу Свободи

 10 березня 2017 року біля дуба Свободи, що росте при вході в парк ім. М.В.Гоголя відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від дня посадки цього дуба.
 Директор історико-краєзнавчого музею ім. Д.М.Гармаша Надія Крюченко розповіла присутнім, що сто років тому на місці парку Гоголя була головна площа села, навколо неї розташовувалися лавки, торгові ряди. Двічі на рік тут проводилися великі ярмарки: весняний і осінній. У центрі площі був встановлений бюст імператору Олександру І, але потім на його місце диканці встановили бюст Т.Г.Шевченка. А на початку березня 1917 року, коли диканці отримали звістку про зречення Романових та встановлення влади Тимчасового уряду, біля будинку волосного управління відбувся багатолюдний мітинг, на якому був обраний тимчасовий комітет. У цей же день робітники маєтку Кочубеїв організували робітничий комітет. 8 березня диканці роззброїли пристава і урядника, створили народну міліцію. Під час цих буремних подій і був посаджений дуб Свободи. Точна дата не відома, але у фондах музею збереглися чорно-білі фотографії саме посадки цього дуба, на яких написано, що дуб Свободи було посаджено в шевченківські дні 1917 року.
 Для жителів Диканки, це дерево стало символом Свободи під час подій на Майдані 2014 року - білля підніжжя дуба з'явилися портрети героїв Небесної Сотні, запалені лампадки і живі квіти.
 Про події часів Революції Гідності згадала активістка Майдану Тетяна Біляєва, Олексій Каплонський продекламував уривок з поеми Т.Г.Шевченка "Кавказ", а самодіяльний поет-пісняр Віктор Булава продекламував написаний напередодні вірш "Шевченко з нами!".


 Голова районної ради Станіслав Муха говорив про важливість пам'ятати історію і черпати з неї правильні уроки, а селищний голова Валерій Товстій закликав усіх жителів Диканьки не бути байдужими і докладати всі сили для того, щоб наше селище завжди було історичною перлиною України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...