День українського козацтва



14 жовтня  українці відзначають одразу декілька свят. Одне з них – Покрови Пресвятої Богородиці. Інше -  День українського козацтва. 11 жовтня історико-краєзнавчий музей ім. Д.М.Гармаша також долучився до святкування і запросив на тематичний захід учнів 8-го класу Диканського навчально виховного комплексу ім. М.В.Гоголя.
 «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем» - такими словами почала свою розповідь провідний екскурсовод Анна Кошель. А от звідки ж бере початок це свято і чому козаки обрали Покрову своєю берегинею, учням повідав отець Євгеній – протоієрей Свято-Троїцької церкви. 

Не просто так школярі зібрались в стінах історико-краєзнавчого музею для відзначення Дня українського козацтва, адже Диканька – населений пункт, заснований саме козаками. Окрім того, цього року виповнюється 360 років з дня першої згадки про Диканьку у Літописі Самійла Величка. Ведуча заходу коротко розповіла головні віхи життя літописця, не оминула факт його проживання в Диканьці. І найголовніше, пояснила молоді, яким чином наш край долучився до історії козаччини. Потім учні переглянули відеоролик про найцікавіші звичаї козаків. 
Додав колориту юний бандурист Назар Суржа, який виконав композицію: «Я кобзарик маленький». 

А наостанок восьмикласники, за допомогою ще одного відеоролика, зрозуміли, що ж означає козацький вислів: «Кінь, шаблюка, вітер в полі і ніхто не здолає козацької волі».

Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...