155-а річниця з дня народження художниці Марії Башкирцевої

                                                                 
Ей даровал Бог слишком много!                        
И слишком мало - отпустил.
О, звёздная её дорога!
Лишь на холсты хватило сил...
Ей даровал Господь так много!
А Жизнь - крупинками считал
О, звёздная её дорога!
И Смерть - признанья пьедестал!
                             М.Цветаева

   В цьому році ми відзначаємо 155 років з дня народження талановитої землячки, художниці і письменниці Марії Костянтинівни Башкирцевої. Вже стало традицією в Диканській картинній галереї, щороку,  проводити виставку-конкурс робіт юних диканських художників, приурочену до дня народження художниці. Учні шкіл району змагалися у трьох вікових категоріях: 1-4, 5-8 і 9-11 класи. Серед наймолодших призові місця вибороли учень Диканської гімназії ім. М. В. Гоголя Микола Чипенко, Рядно Дар'я і Вахненко Даша з Стасівської гімназії ім. М. К. Башкирцевої. З-поміж учнів 5-8 класів найкращі роботи презентували учениця Диканської гімназії ім. М. В. Гоголя Анастасія Кулик, учениця Стасівської гімназії ім. М. К. Башкирцевої Анастасія Ватуля і Владислав Пасічник з Балясненської ЗОШ. Серед найстарших учасників конкурсу найвищий рівень показали учениці Диканської гімназії ім. М. В. Гоголя Анастасія Рудько і Вікторія Кібальник, а також учениця Орданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Дарина Артюх. Окремо за оригінальність було відзначено роботу Володимира Ставкового, учня Великобудищанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, а також поза конкурсом у виставці взяла участь Світлана Шаповал, чиї малюнки теж не залишилися поза увагою глядачів і членів журі.
  Начальник відділу культури, туризму та архівної справи райдержадміністрації Євген Онищенко похвалив учасників конкурсу і зазначив, що за творчим молодим поколінням - майбутнє диканської землі.

  Свято продовжилось у літературно-мистецькій вітальні ім. М.Башкирцевої, де зібралися прихильники таланту художниці. Про Марію Башкирцеву і її становлення як митця розповіла науковий співробітник музею Наталія Дзюба, а роль самої художниці зіграла провідний науковий співробітник Анна Кошель.
  До ювілею художниці було присвячено міжнародну наукову конференцію, яка відбулася в вересні в Полтаві. Про теми, які порушували дослідники творчості Башкирцевої, розповіла директор історико-краєзнавчого музею Надія Крюченко. Науковці порівнювали творчість Башкирцевої і Михайла Булгакова та Марини Цвєтаєвої, аналізували вплив італійського мистецтва на Марію під час її перебування в цій країні тощо. На цій конференції була представлена книга-диптих французького письменника Альберіка Каює "Муся або Життя і смерть Марії Башкирцевої" та "Муся і її друзі", яку подарував музею онук автора, її презентувала провідний науковий співробітник музею Неля Гордівська. Після цього присутні переглянули документальний фільм "Остаться в жизни", в основу якого лягли дослідження Тетяни Швець, яка очолює фонд "Відродження пам'яті Марії Башкирцевої". Завершився захід піснею "Про Марію" у виконанні народного жіночого вокального ансамблю "Диканчанка", і фінальні акорди прозвучали так само щемно, як і вся мелодія життя цієї талановитої художниці.



Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...