Круглий стіл до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників

   
   В історії кожного народу є дати, трагізм і велич яких залишаються в пам'яті на віки і тисячоліття. Для нашого народу це ІІ світова війна (1939-1945 рр.) 
  Дорогою ціною заплатив український народ за участь у цій війні. 27 мільйонів загиблих - це 19 тисяч щоденно, 800 людей за годину, 13 загиблих кожної хвилини. На території України тяжкі бої точилися з 22 червня 1941 року до 28 жовтня 1944 року. 70 років відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від фашистських загарбників. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.
   22 вересня, на день визволення Диканьки,  у картинній галереї ім. М.К.Башкирцевої відбувся круглий стіл, присвячений 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників.

   Ведучі заходу, провідний екскурсовод музею Неля Гордівська та науковий співробітник музею Наталія Дзюба повідали присутнім гірку статистику втрат українського народу у цій війні. Начальник відділу культури, туризму та архівної справи Євген Онищенко розповів про звільнення нашого краю від фашистських окупантів та увіковічення пам'яті загиблих у Великій Вітчизняній війні.
   Страшна арифметика війни не обминула  і наш диканський край: 7255 уродженців району пішли на фронт, близько 4200 із них полягло в боротьбі з ворогом. За мужність і героїзм шість воїнів удостоєні звання Героя Радянського Союзу: Гапон Григорій Євдокимович, Терещенко Михайло Кіндратович, Войтенко Степан Юхимович, Спичак Іван Іванович, Гордієнко Петро Павлович, Даценко Іван Іванович, Пелих Іван Якович (повний кавалер ордена Слави).
   Учні гімназії ім. М.В.Гоголя підготували історичну довідку про форсування Дніпра і остаточне визволення України.
   На круглий стіл були запрошені ветеран Великої Вітчизняної війни, голова ради ветеранів війни та праці району Анатолій Семенович Івашко та дитина війни Олексій Сергійович Каплонський. Вони, як очевидці, поділилися з присутніми спогадами про той страшний час.

  Заступник голови райдержадміністрації Тетяна Біляєва і селищний голова Валерій Товстій наголосили на тому, що нове покоління, шануючи святі сторінки минувшини, буде гідною зміною нашим славетним предкам, зможе внести суттєві корективи в біографії несправедливо забутих особистостей, їх славних справ, в ім'я людяності та істини.
   А музичні вітання  присутнім дарували самодіяльні артисти Ландарівського сільського клубу-філіалу та вихованці дитячого ясла-садочку "Ромашка".


Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...