206-а річниця з дня народження М.В.Гоголя

                                                 Гоголю треба вклонитися як людині,  обдарованій найглибшим розумом 
і найніжнішою любов’ю до людей!» 
Т.Г.Шевченко.

   1 квітня 2015 року вся світова громадкість відзначала 206-у річницю від дня народження Миколи Васильовича Гоголя, тому в літературно-мистецькій вітальні картинної галереї ім. М.К.Башкирцевої відбувся вечір-вшанування творчості великого письменника. 
  Саме з Диканьки починався той гоголівський край, що дав великому художнику слова яскраві образи, силу й наснагу для творчості. Збірка повістей "Вечори на хуторі біля Диканьки" відкрила М.В.Гоголю двері в літературу, сприяла його творчому зростанню і формуванню письменника. Завдяки його творам про Диканьку знає весь світ, навіть в космосі планети названі іменами героїв творів: Вакула, Гоголь, Диканька. Тож, ведуча Н.В.Крюченко, директор історико-краєзнавчого музею ім. Д.М.Гармаша, розповіла про творчий шлях Миколи Васильовича, а сам Гоголь коротко ознайомив присутніх зі своєю біографією.
   Провідний науковий співробітник музею Г.І.Золотайко розповіла про той період у житті М.В.Гоголя, коли він писав свої знамениті "Вечори...", а  науковий співробітник Н.С.Дзюба підготувала доповідь про пам'ятки архітектури XVIII ст. - Миколаївську та Троїцьку церкву, які так чи інакше пов’язані з іменем Гоголя. Про увічнення пам'яті письменника  на Диканщині розповіла провідний екскурсовод музею Н.А.Гордівська. Диканчани непомалу пишаються своїм земляком. Іменем Миколи Василювича Гоголя названі районний Будинок культури, гімназія, вулиця, провулок і парк у центрі селища, де у березні 1952 року йому відкрито пам'ятник, роботи місцевого скульптора, почесного громадянина селища Диканька Л.Х.Ільченка. В Диканському історико-краєзнавчому музеї ім. Д.М.Гармаша є копія посмертної маски М.В.Гоголя, а в експозиції картинної галереї гоголівській тематиці відведена окрема зала, де знаходяться роботи як професійних так і самодіяльних митців. Роботи деяких з них були представлені на виставці в літературно-мистецькій вітальні, а також марки з особистої колекції Братського О.В., присвячені творчості М.В.Гоголя.
В історико-краєзнавчому музеї ім. Д.М.Гармаша

Виставка робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва

Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...