Переможна пісня гвардійських "катюш" на диканських хуторах


  Саме з презентації книги Г.І.Золотайко "Переможна пісня гвардійських "катюш" на диканських хуторах" 23 вересня 2015 року розпочалися урочистості з нагоди 72-ї річниці визволення Диканщини від німецько-фашистських загарбників.
  Свято відбулося на узліссі Миколаївського лісу біля пам'ятного знаку на місці спостережного пункту 4-го гвардійського мінометного полку. Ведуча заходу директор історико-краєзнавчого музею ім. Д.М.Гармаша  Н.Крюченко коротко розповіла про втрати Диканщини у Другій світовій війні, а також представила гостей, які завітали на свято.
  Вокальний народний ансамбль "Диканчанка" (РБК) під керівництвом С.Бородай допоміг відтворити атмосферу того часу, виконуючи військові пісні.
  Старший науковий співробітник Г.Золотайко познайомила присутніх з подіями, які відбулися 25 вересня 1941 року під Диканькою. Саме того дня, випередивши запланований наступ гітлерівців на село,  3-й дивізіон капітана П.Худяка дав залп по угруповуванню німецько-фашистських військ, зосередженому перед атакою в урочищі Переруб. За 10 секунд було випущено 192 снаряди, що розірвалися в бойових порядках гітлерівців.  В донесеннях 101-го піхотного полку 17-ї німецької армії, який потрапив під залп 3-го дивізіону 4-го ГМП, повідомлялося, що вони втратили понад 90% бойової техніки і майже половину особового складу. У боях на Полтавщині всі дивізіони 4-го ГМП пройшли перше бойове хрещення в активних бойових діях. Своїми залпами вони зривали спроби ворога зосередити сили на якійсь ділянці й перейти в наступ. Воїни навчилися стріляти прямим наведенням, неодноразово рятували бойові установки від знищення при загрозі захоплення їх фашистами, у критичних ситуаціях не втратили жодної БМ-13.
 Зі святом визволення Диканщини привітав ініціатор, автор ідеї та меценат встановлення пам’ятного  знака першого в Україні повного дивізіонного залпу реактивних бойових установок БМ–13 «катюша» Ю.Худяк. Він же здійснював фінансове забезпечення по видавництву книги Г.Золотайко "Переможна пісня...". З нагоди свята Юрій Олексійович подарував голові РДА О.Усу, голові районної ради В.Мухі, селищному голові В.Товстію, а також директору музею Н.Крюченко макети пам'ятного знака на місці спостережного пункту "катюш", який буде встановлено до 75-річчя першого в Україні повного дивізіонного залпу БМ-13 "катюша".

 Разом з Юрієм Олексійовичем на урочистості завітав і генерал – майор авіації Котляр Геннадій Климентійович, який подарував музею штурвал літака ТУ-16, на якому сам неодноразово здійснював польоти.
 Знаний на Диканщині  - поет, письменник Іван Якович Нечитайло – автор 19 книг поезії і прози, член Національної спілки журналістів України, член Національної спілки письменників України, Лауреат премій ім. Панаса Мирного та Леоніда Бразова подарував гостям свята свій вірш «Катюша», а Анатолій Семенович Івашко – учасник Великої Вітчизняної війни, голова ради ветеранів району, активіст, патріот Диканьки поділився спогадами про ті далекі часи.

 

1 коментар:

  1. Насправді на постаменті дослідний зразок "Катюші". У боях під Диканькою брали участь уже модернізовані БМ-13 на базі триосних ЗіСів.

    ВідповістиВидалити

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...