Урок з народознавства "Посуд українців"

  22 березня – день Великомучеників Севастійських, день Сорока мучеників, Сорок Святих або день усіх Святих, у народі «Сороки». Тому саме цього дня в історико-краєзнавчому музеї для учнів Диканського навчально-виховного комплексу ім. М.В.Гоголя був проведений тематичний урок з народознавства "Посуд українців".
 Ведуча - науковий співробітник музею Наталія Дзюба запросила присутніх на гостину у давню українську хату та познайомила з найпоширенішим посудом та стравами, які наші пращури готували та виготовляли. Вона ж розповіла про гончарне мистецтво та підготувала уривки відео про  щорічний Національний фестиваль гончарства “Здвиг”, що проходить в с-щі Опішне, "куманець" - оригінальний різновид українського традиційного посуду та найголовнішу українську страву  - борщ.
 І так як на Сорок святих за традицією,  кожна господиня мала пекти пироги, пампушки чи інше печиво, то на завершення уроку, всіх присутніх почастували печеними пирогами та смачним узваром.

  

ГАСТРОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ "ЕНЕЇДИ" І.КОТЛЯРЕВСЬКОГО

  Серед творів І.Котляревського, чи не найперший, який ми згадуємо – поема “Енеїда”.  Говорити про неї можна годинами і днями: стала першим ...