ПОПОВНЕННЯ ФОНДОВОЇ КОЛЕКЦІЇ МУЗЕЮ

 

Цього разу до нашої скарбниці приєднався гончарний круг.



Гончарство – одне із найдавніших ремесел у світі. Обробка глини та виготовлення різноманітного посуду, цегли, кахлів, черепиці та іншої кераміки є надзвичайно кропіткою працею. На території України гончарство відоме ще з часів неоліту. Ручний гончарний круг (пристрій для формування виробів з глини) тут з’явився у ІІ столітті, а от ножний круг вперше було застосовано у ХІVХV столітті.


Завдяки Румянцівському «Генеральному перепису» (1768 р.) знаємо, що на території Диканщини гончарний промисел активно процвітав у с.Великі Будища.


Проте справжньою гончарною перлиною Полтавщини завжди була Опішнянська громада. Саме звідти надійшов наш новий експонат. Його власник – гончар Задорожній Михайло Васильович. Передати нам цей унікальний предмет допоміг друг музею Терещенков Олександр Миколайович – вчитель (чий професійний шлях розпочинався з Диканщини), історик, краєзнавець, поет, письменник, завідувач музею «Сосновий бір».


Переданий до музею гончарний круг використовували у 50-х роках ХХ століття;  складається він з 2-х дисків, закріплених на вертикальній осі (спиці, веретені). Зафіксовано його до деревяної столешниці. На експонат чекають вмілі руки реставратора музею Братського Олександра Володимировича та чільне місце в експозиції.

Щиро вдячні за подарований скарб.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ВИСТАВКА КАРТИН В.І.КОВТУНА

вітня, у Всесвітній день мистецтва та Міжнародний день культури, у приміщенні картинної галереї імені М.К.Башкирцевої відбулось відкриття ви...